2023./2024. m.g. ERASMUS+ pieredze Ikaalinen, Soumi

ERASMUS+ KA121 projekta Nr.2023-1-LV01-KA121-VET-000132198  2 nedēļu mobilitātēs uz Ikaalinen bija devušies 6 RMMT audzēkņi– MARIJA TEREMOVA, ELIZABETE ZĪLĪTE (DV31 – Vides dizains/scenogrāfija),JUSTĪNE IEVA SKRICKA, DĀVIDS PUŠPURS (DP31- Produktu dizains/3D formas), SAMANTA STRAZDE, LUĪZE ANNA MIHELSONE (TP31 – Produktu dizains/tekstils) laika periodā no 2024.gada 12.-15.februārim

Pirmajā nedēļa audzēkņus ERASMUS+ pieredzē pavadīja Dizaina nodaļas, Tekstilmākslas un apģērbu dizaina nodaļas pedagogi – Ilze Grickus un Agnese Tukāne.

Kopumā esmu ļoti apmierināta ar savu praksi Somijā. Mācījāmies Sasky Mākslas un amatniecības koledžā, kur mūsu mentors Janne mācīja strādāt ar dažādiem materiāliem, kas ir pats interesantākais, viņš mācīja tehnoloģijas, kuras mēs vēl nebijām redzējuši un ar lielu prieku izmēģinājām tās arī paši. Esmu ļoti pateicīga mentoram un mūsu kolēģiem darbnīcā, jo viņi parādīja, ko nozīmē kvalitatīvs un smags darbs, kas veikts ar izdomu un cītību, iemācīja mums pacietību un precizitāti, iemācīja nebaidīties uzdot jautājumus un kļūdīties.

Brīvajā laikā mēs ļoti izbaudījām Somijas kultūru un dabu, un es ar prieku piedalījos visās aktivitātēs, lai gūtu vairāk emociju. Iepazināmies ar nacionālajiem ēdieniem un ziemas tradīcijām.

(Marija Teremova)

Brauciens, manuprāt, bija izdevies, par visu bija padomāts un kopumā bija patīkama pieredze. Projektā piedalījos pirmo reizi, tāpēc bija bail no visa, kas sagaidāms, ar lidmašīnu arī iepriekš nebiju lidojusi, bet laika gaitā visas bailes pārgāja un Latvijā atgriezos kā cits cilvēks. 

Mācības notika Ikaalinen College of Crafts and Design, es biju nodaļā, kur veidoja mēroga modeļus un maketus, tikām laipni uzņemti kolektīvā un labi sapratāmies. Darbnīcas bija parocīgi un droši iekārtotas, kā arī bija pieejama liela darbarīku dažādība. Strādājam ar silikonu, poliuretāna sveķiem, krāsojām ar aerogrāfiem, un varējām izmantot lāzergriešanas mašīnu, protams, visus veidojumus vēlāk varējām ņemt līdzi piemiņai.

Bija jauki iepazīties ar somu kultūru un piedalīties viņu organizētajās aktivitātēs,pastaigāties pa pilsētām, muzejiem, vietējiem veikaliem. Noteikti vēl kādu reizi gribētu tur atgriezties, tik varbūt ne ziemā.

(Elizabete Zīlīte)

Divas nedēļas pavadīju Ikaalinen, Sasky izglītības centrā, stikla nodaļā. Stikla nodaļā apguvu tehnikas, kuras mūsu skolā nav iespējams apgūt -”karstajā zonā” mācījāmies, kā strādāt ar karstu stiklu veidojot un pūšot formas; izveidotās formas apslīpējām, pulējām un mācījāmies iegravēt.

Brīvdienās mēs devāmies uz Tamperi, kur apmeklējām muzejus ”Vapriikki” un ”Moomin Museum”. Pēdējās trīs dienas pavadījām Helsinkos, tur mēs gājām apskatīt pilsētu, devāmies uz veikaliem, lai sapirktu suvenīrus un izbaudītu pilsētas gaisotni.

No dalības Erasmus+ pieredzē ieguvu zināšanas un prasmes,kā strādāt ar dažādām tehnikām stikla apstrādē. Kā arī ieguvu sev jaunus draugus – sadraudzējos ar meitenēm, kuras arī piedalījās šajā projektā no mūsu skolas.

Man tā bija brīnišķīga pieredze, iesaku arī citiem nebaidītiesun doties ceļā.

(Justīne Ieva Skricka)

Šī ir mana pirmā pieredze Erasmus+ projektā, kuru sākumā pavadīja satraukums un neziņa, bet uzsākot darbus un socializēšanos ar SASKY skolēniem ātri sāku justies kā mājās. 

Pirmajā dienā mūs sagaidīja Janne, kurš bija atbildīgs par mūsu uzņemšanu. 

Abas nedēļas aizvadīju stikla darbnīcā, kur man visvairāk patika darbs “karstajā darbnīcā” – veidojot dažādas stikla formas un pēc tam apstrādājot, katru dienu mēs mācījāmies jaunu stikla apstrādes veidu.

2 nedēļu laikā tikām arī iepazīstināti ar citām SASKY skolas darbnīcām. Mani ļoti ieinteresēja metāla nodaļa, kurā atradāsļoti skaisti izveidoti darbi.

(Dāvids Pušpurs)

Es biju priecīga par iespēju divas nedēļas pavadīt Somijā, Ikaalinen, skolas Sasky, Tekstila nodaļā. Mana pieredze bija brīnišķīga, es gan iemācījos daudzas jaunas tehnikas, gan arī nedaudz iepazinu Somiju dodoties uz dažādiem muzejiem un brīvajā laikā izstaigājot Ikaalinen, Tamperi, kā arī īslaicīgi Helsinkus.

Man ļoti patika mācīties Tekstila nodaļas darbnīcā, tā bija liela, labi iekārtota un strādāju ar iekārtām/ierīcēm, ko redzēju pirmo reizi, piemēram, datora stellēm. Tur es iemācījos jaunas tekstila veidošanas tehnikas, piemēram, taftingu un jostu aušanu, ko es jau sen velējos iemācīties.

Es pirmo rezi guvu iespēju pielietot savas runas prasmes angļu valodā, kā arī papildināju savu vārdu krājumu saistītu ar tekstilu, spēju brīvi izteikt savas domas un idejas komunicējot. Bija patīkami ar citiem runāt par savu pieredzi.

Man šī prakse Somijā izcēlās ar to, ka es pirmo reizi ceļoju ārpus Latvijas, un līdz ar to, kaut arī tikai uz neilgu laiku, es iepazinu jaunu kultūru, atmosfēru un cilvēkus.

(Samanta Strazde)

Erasmus+ 2 nedēļu praksē devos ar savu kursabiedreni. Mums bija lieliska iespēja strādāt un mācīties plašās, gaišās Tekstila nodaļas darbnīcās mūsu mentores Gaisas pavadībā, kura sniedza padomus, ieradīja darbus, iedrošināja un vadīja. Pavadot laiku Ikaalinen, Sasky skolā bija iespēja pilnvedot savas prasmes un mācīties jaunas tehnikas.

Mums tika noorganizētas aizraujošas somu aktivitātes, kultūras, mākslas un tradīciju iepazīšanai, kā – ragaviņu braukšana, saunas baudīšana ar āra peldi, tradicionalo ēdienu baudīšana, muzeju apmeklējumi.

Iegūtā pieredze pilnveido un paver plašākas iespējas.

(Luīze Anna Mihelsone)