2023./2024. m.g. ERASMUS+ pieredze Montijo, Lisboa,Portugal

ERASMUS+ KA121 projekta Nr. 2023-1-LV01-KA121-VET-000132198  mēneša mobilitātēs uz Montižū un Lisabonu bija devušās 6 RMMT audzēknes– AGATA AGAFJA LOSEVA, BAIBA PRIEDE (DV31- Vides dizains-scenogrāfija), ELĪNA POĻAKOVA, ANASTASIJA ZIMOVAJA (MF41 – Foto dizains), SAMANTA MĀRTINSONE, EVELĪNA MARTA MARDAKA (TT41- Tekstilmateriālu dizains) laika periodā no 2023.gada janvāra līdz februārim.

Pirmajā nedēļa audzēknes ERASMUS+ pieredzē pavadīja Dizaina nodaļas, Tekstilmākslas un apģērbu dizaina nodaļas pedagogi – Armands Sidorovičs, Kristīne Uzbeka.

Prakses laikā iemācījos daudz ko jaunu, kas nākotnē noderēs manā profesijā, ka arī iepazinos ar savas jomas speciālistiem un interesantiem cilvēkiem. Mēneša praksi aizvadīju strādājot pie mākslinieka Ricardo Contramestre veidojot maskas karnevālam.

Ar meitenēm no mūsu tehnikuma mēs arī sadraudzējamies un kopā devamies uz Setubal, okeanāriju, pastaigām Lisabonā. Ļoti patika arī organizētās ekskursijas, kas deva iespējas aizbraukt līdz interesantām un skaistām vietām.

Labākā diena bija karnevāls, redzēt savu darbu, kā daļu no lielām svinībām, tas bija fantastiski. Es esmu priecīga būt atpakaļ, bet man pietrūkst mani kolēģi un Portugāle.

(Agata Agafja Loseva)

 

Mēnesi Portugālē pavadījām nelielā pilsētiņā Montižū (Montijo). Lai gan sākumā noteikti jutos apmulsusi, ātri vien iedzīvojos gan pilsētā, gan darbā, gan savā kompānijā – ļoti ātri sadraudzējāmies un pieradām viena pie otras. Noteikti iesaku visiem šādu pieredzi, lai izietu no savas komforta zonas.

Prakses laikā izdevās gana daudz iemācīties profesijas ziņā – kā veidot liela mēroga skulptūras putuplastā un kā kopumā domāt par telpisku objektu veidošanu, risināt dažādas problēmas darba procesā. Ar darba vietu mums bija ļoti paveicies, jo kolektīvs bija ļoti atsaucīgs, gatavs mums mācīt, iesaistīt visos procesa soļos un kolēģi daudz stāstīja par savām darba dzīves pieredzēm. Mūsu darba vadītāji Ricardo un Pedro bija ļoti dāsni – darba beigās mums uzdāvināja dažādus darba piederumus, pastāstīja, kā paši uzsākuši strādāt scenogrāfijā, ko un kā labāk darīt un piedāvāja izpalīdzēt arī nākotnē attālināti ar jebkuru projektu.

(Baiba Priede)

 

Pavadot mēnesi ārpus savas pierastās vides, es ieguvu lielisku pieredzi un neaizmirstamas atmiņas. Sākumā bija uztraukums, iedomājoties par to, ka mēnesis jāpavada tālu prom no mājām ar apkārt nepazīstamiem cilvēkiem, bet mani mierināja iepriekšējā lieliskā pieredze Erasmus+.

Uzsākot savu darba pieredzi Sara Palma Fotografia studijā pie neiedomājami, jaukās darba devējas Sāras, uzreiz iejutos ritmā un spēju sniegt 100% atdevi darba procesos.

Projekta ietvaros pilnveidoju savas zināšanas fotogrāfijā, kā,piemēram, iemācījos fotogrāfiju apstrādē pielietot jaunus Photoshop piedāvātos darbarīkus. Kaut arī darbs bija pārsvarā vienveidīgs, tas man palīdzēja nostiprināt savas esošās prasmes un apgūt jaunas.

Neskaitot profesionālo pieredzi, ko ieguvu, es arī uzlaboju savas angļu valodas zināšanas, kā arī iemācījos izteicienus portugāļu valodā. Nostiprināju komunikācijas un organizatoriskās prasmes, kas nākotnē noderēs saziņā ar klientiem, kolēģiem un kopumā sev apkārt esošiem cilvēkiem.

Apskatot Portugāli , noteikti ieteiktu paceļot ne tikai lielipilsētas vidē, bet arī apbraukāt un apskatīt Cabo de Roca, Boca de Inferno, skaistās pludmales u.c. apskates vietas.

Kopumā Erasmus+ projekts man sniedza neaizmirstamu pieredzi, kas ietver sevī  gan jaunas zināšanas, gan esošo prasmju uzlabošanu un jaunu skatījumu uz to, kur un kā es vēlos realizēt savu pašizaugsmi. Esmu ļoti pateicīga par iespēju piedalīties Erasmus+ projektā un gūt jaunu pieredzi.

(Anastasija Zimovaja)

 

Mana prakses pieredze bija Portugālē, ģimenes uzņēmumā “Torcer Ideias”, kas specializējas aušanā. Šis uzņēmums ir īpašs, jo tajā strādā kopā māte un dēls, kuri apvieno savas prasmes, lai radītu augstas kvalitātes audumu izstrādājumus, tai skaitā mēteļus, somas, šalles un citus izstrādājumus.

Manā ikdienā liela daļa laika tika veltīta darbam aušanai. Lai arī rītos ceļš uz darbu varēja šķist garš un izaicinošs, es vienmēr zināju, ka mani sagaida silti sveicieni no Etelbertas vai Miguela. Mana darba devēju attieksme bija ļoti atbalstoša un sirsnīga. Viņi ne tikai mani iepazīstināja ar dažādām tehnikām, bet arī vienmēr deva konstruktīvu atsauksmi un nekad nepārmeta, ja kaut kas nesanāca pirmajā reizē.

Mums bija iespēja apmeklēt un redzēt gan individuāli, gan nedēļas nogalēs organizētajās ekskursijās – okeānu, pilsētas, kalnus un īpaši daudz laika pavadījām Lisabonā, iepazīstot Portugāles galvaspilsētu, kas bija ļoti aizraujoši.

(Evelīna Marta Mardaka)

 

Erasmus + mobilitātes programmā piedalos jau trešo reizi, un ja būs kādreiz vēl šāda iespēja noteikti piedalīšos vēl un vēl. Ja, kāds man būtu teicis, ka piedalīšos Erasmus+, es noteikti neticētu, jo tas šķita neiespējami, par cik angļu valodas prasmes kādreiz nebija spīdošas.

Šis Erasmus+ bija citādāks nekā pirmais vai otrais, jo šoreiz devos praksē uz mēnesi Portugālē, kur apguvu jaunas prasmes savā specialitātē- Tekstilmateriālu dizains. Projekta laikā apguvu dažāda veida aušanas tehnikas, rakstu un arī audu uz mazākām stellēm nekā ierasts un paminas nebija jāspiež ar kājām, kā tas bija ierasts, bet ar rokām, jo šoreiz paminas bija manā acu līmenī. Man bija pieredze arī strādāt brīvā dabā jeb kioskā, kas bija ļoti interesanti, jo cilvēki nāca runāties, skatīties, kā top visi darbiņi, kas tiek pārdoti.

Es esmu arī ļoti priecīga par kompāniju ar kuru devos uz Portugāli, kurā bija ļoti superīgas un atsaucīgas 5 meitenes. Ļoti ātri sadraudzējāmies un brīvo laiku arī pavadījām kopā, gan skatoties filmas, gan pastaigājoties Montijo (Montižū) un Lisboa (Lisabonā).

Noteikti pēc Erasmus+ projekta man ir uzlabojušāš angļu valodas prasmes un iemācījos arī dažus vārdus portuģāļu valodā. Pēc Erasmus+ pieredzēm esmu palikusi atvērtāka, komunikablāka un varu brīvāk runāt, jautāt ja ir kādi jautājumi vai neskaidrības un esmu iemācījusies pieņemt un uzklausīt visu. Sapratu, ka uzklausīt arī kritiku nav nekas slikts, un, ka no kļūdām tikai ir iespējams mācīties, attīstīties un augt.

Brīvajā laikā un arī pēc darba mēs staigājām pa pilsētu Montijo un Lisbon. Katru nedēļu vienā no brīvdienām mums bija ekskursija. Apskatījām, izstaigājām Sintra (Palácio Nacional de Sintra) , Cabo da Roca and Cascais city, Lisabon (Santa Maria Maior, Castelo de S. Jorge), Belem ( Jerónimos Monastery, Padrão dos Descobrimentos and Museu Nacional dos Coches ), MAAT museum of Art, Architecture and Technology, Palmela, Cristo Rei and Serra Arrabida, kā arī savā brīvajā laikā aizbraucām uz Oceanário de Lisboa.

Mums arī paveicās, ka bija tāda iespēja redzēt Carnaval do Montijo 2024 , kas bija ļoti interesanti, aizraujoši un kurā varēja arī redzēt mūsu, superīgo meiteņu paveiktos darbus prakses laikā.

Erasmus+ programma ir neapšaubāmi vērtīga, jo iegūsti neskaitāmi daudz gan profesionā – lajā, gan personiskajā izaugsmē. Emocijas, kuras tiek šajā laika posmā iegūtas nav iespējams tā vienkārši uzrakstīt, tās pašiem ir jāpiedzīvo un jāizjūt.

(Samanta Mārtinsone)