2022. gada absolventu pieredze Guimaraes

No ERASMUS+ KA121 projekta Nr.2022-1-LV01-KA121-VET-000065265 astoņu mēnešu mobilitātes ir atgriezušās absolventes, kurām prakses vieta bija Portugālē, Guimaraes. 2022.gada absolventu mobilitātē bija devušās 3 RMMT dalībnieces laika periodā no 2022.gada oktobra līdz 2023.gada jūnijam  – LAURA ČIKSTE (Interjera dizains), SIMONA LAGZDIŅA (Apģērbu dizains), PATRĪCIJA ELIZABETE LONERTE (Foto dizains).

Šo astoņu mēnešu ilgajā Erasmus + projekta praksē esmu ieguvusi jaunas zināšanas profesionālajā sfērā. Apguvu jaunu programmu V-Ray un atsvaidzināju savas SketchUp zināšanas. Strādāju gan attālināti, gan klātienē. Kopumā pabeidzu 14 projektus, kuros apguvu dažādus interjera dizaina risinājumus. Strādāju ar projektiem, kuri bija jāveic dažādos stilos, kas man deva jaunu pieredzi. Darba vietā strādāju kopā ar kolēģēm, kuras arī bija izpalīdzīgas, tādā veida bagātinot manas zināšanas konkrētajās programmās.

Brīvajā laikā izmantoju iespēju ceļot gan Portugālē, gan Spānijā. Ieguvu jaunus draugus no dažādām valstīm, ar kuriem vēl joprojām uzturu kontaktu.

Iesaku jebkuram nepalaist garām iespēju piedalīties Erasmus+ projekta praksē, tā dod jaunus ieskatus un var pavērt jaunas iespējas tālākiem dzīves pavērsieniem.

Ņemot vērā, ka Erasmus+ mobilitātēs esmu piedalījusies gan vienu mēnesi, gan astoņus mēnešus, abās reizēs piedaloties varu teikt, ka tie ir bijuši mani labākie lēmumi, kurus esmu izlēmusi.

(Laura Čikste)

Strādāju uzņēmumā “Amertrade” kurš nodarbojas ar apģērbu kolekciju veidošanu. Tā kā uzņēmums bija liels, iemācījos -vairāk komunicēt, socializēties, kā arī padziļinātāk apguvu Photoshop un Illustrator. Man bija iespēja redzēt auduma krāsošanas procesu, pakošanu, uzklausīt klientu vēlmes, piedāvāt savus variantus, vēlāk saņemot labas atsauksmes par saviem dizainiem. 

Sadraudzējos ar jauniem cilvēkiem, iepazinu portugāļu kultūru, izbaudīju ēdienu, ceļoju un redzēju daudz skaistu vietu. Ļoti iemīlēju dabu, kalnus, mežus, okeānu. Nostiprināju savas angļu valodas prasmes, kā arī iemācījos nedaudz komunicēt portugāļu valodā.

Uzdrīkstējos, pamēģināt sērfot, izmēģināju māla meistarklasi, apciemoju un izvedu pastaigā sunīšus no patversmes un devos arī uz kaķu kafejnīcu. Galvenais – iemācījos nebaidīties, pieņemt visu ko dzīve dod un baudīt katru mirkli. 

Tā kā 8mēnešus atrados tālu prom no mājām, mani kolēģi bija ļoti saprotoši, mīloši un aicināja pievienoties svētkos, par ko mūžīgi būšu pateicīga.

(Simona Lagzdiņa)

Šajā Erasmus+ laikā esmu ieguvusi sava mūža lielāko pieredzi. Praktizējos fotogrāfijas praksē Portugālē, darbs bija intensīvs ziemas mēnešos un rediģēšanas process bija laikietilpīgs. Kaut gan studijas darbā iemācījos sastrādāties ar bērniem un veidot scenārijus fotosesijām- tehniski jau biju pietiekoši zinoša, pateicoties visam ko biju jau iemācījusies no skolas pedagogiem.

Brīvajā laikā organizēju un fotografēju cilvēkus kurus iepazinu socializējoties ārpus darba. Darba devēja man deva nepieciešamo tehniku, lai es varētu veikt darbus, kurus veidoju savā brīvajā laikā.

Ārpus darba biju ceļojumā uz Spāniju, Seviļu. Man paveicās, ka varēju palikt pie savas draudzenes uz pāris dienām un viņa bija mans ceļojuma gids. Tur ieguvu sapratni par kulturālajām, valodas un dzīves atšķirībām starp Portugāli un Spāniju. Spāniju apmeklēju tajā brīdī, kad notika Feria festivāls, apmeklēju Flamenco šovu, kurš bija aizkustinošs un kultūras bagāts. Novērtēju ēdiena kultūru, apmeklēju “Museo de Bellas Artes”, apmeklēju “Las Setas” un izbaudīju laiku “Plaza de España”.

(Patrīcija Elizabete Lonerte)