ERASMUS+ absolventu mobilitāte Itālijas pilsētā Brescia

 2019.g. 22.oktobrī  Erasmus+ KA 116 projekta “IZLAUŠANAS NO RĀMJIEM, LAI IEGŪTU ERASMUS+ PIEREDZI” 2019-1-LV-KA116-060202 mobiltātē devās divas RMMT absolventes: Līga Vētra ( Interjera dizaina speciāliste) un Karina Papadija (Apģērbu dizaina speciāliste).

 

Jaunietes devās uz Itālijas pilsētu Brescia, kur projekta ietvaros bija plānots praktizēties viņu specialitātei atbilstošos uzņēmumos un uzturēties 8 mēnešu garumā. Tomēr, ņemot vērā pasaulē un, jo īpaši, Itālijā notiekošo sakarā ar Covid-19 pandēmiju, meitenes atgriezās Latvijā ātrāk kā plānots – 2020.g. martā.

Itālijā RMMT absolventes uzņēma ilggadējais tehnikuma sadarbības partneris: Tempo Libero.

 

Projekts tiek finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu.

 

RMMT absolventes dalās savā ERASMUS+ pieredzē:

 Itālija… Viens vārds, bet tik daudz emociju un atmiņu.  Jau 2 gadus atpakaļ es Itālijā atstāju kādu savas sirds daļu, savukārt, pateicoties Erasmus+ iespējām, es pilnībā iegrimu šīs valsts dzīvē. Es strādāju kāzu studijā pašā Brešas centrā. Šis darbs, uz kuru es cēlos no rītiem bez jebkādām mocībām, turklāt, uz darbu es devos arī brīvdienās vienkārši tāpēc, ka mani aizrāva šis darba process un man bija liels gandarījums atrasties manu kolēģu ieskautā. 

 Papildus darbam man bija daudz brīva laika, kuru es pavadīju – dodoties ceļojumos pa reģionu, sporta nodarbēs, satiekoties ar draugiem vai arī vienkārši atpūšoties, kad tas bija nepieciešams.  Sakarā ar globālās pandēmijas izsludināšanu, mana Erasmus+ mobilitāte ilga tikai 4 mēnešus, nevis paredzētos astoņus, neskatoties uz to, šajā laikā man izdevās apmeklēt daudzas Lombardijas pilsētas. Pametot Itāliju, bija ļoti grūti atvadīties no tās iedzīvotājiem, jo viņi ir pilnīgi savādāki nekā mēs – ziemeļnieki. Itāļi ir ļoti draudzīgi un viesmīlīgi cilvēki. 

Paldies RMMT un Erasmus+ par tik lielisko dzīves pieredzi!

Karina Papadija RMMT TA absolvente  

 

  Lai gan paredzēti bija 8 mēneši Itālijā, mēs izbaudījām vēso Itālijas laiku 4 pilnos mēnešos. Pirms mobilitātes biju ļoti satraukta par darba vietu, jo tās sociālajos tīklos bija izcilas vizualizācijas ar ļoti interesantu un modernu interjeru. Tas lika man domāt, ka uzņēmumā man būs jāloka tikai rasējumi (manas mazās pieredzes dēļ), taču man uzreiz jau piedāvāja izvēlēties prakses tēmu – interjera dizains vai arhitektūra. Ilgi nedomādama, es izvēlējos arhitektūru un prakses laikā man izdevās daži iespaidīgi projekti. Darbinieki bija ļoti atsaucīgi un draudzīgi, taču arī aizņemti lielo projektu dēļ. Darba vieta bija labi piemērota strādāšanai komandā, kas ir ļoti svarīgi šim uzņēmumam. Manos darba pienākumos ietilpa dažādu konceptu izstrāde, 3D modelēšana pēc dotajiem plāniem, interjera iekārtošana, vizualizāciju veikšana u.c. Attīstīju skolā gūtās zināšanas programmās – ArchiCad, Twinmotion, AutoCad un Adobe Photoshop. 

 

 Gandrīz katru nedēļu devāmies uz itāļu valodas kursiem pie ļoti pozitīvas pasniedzējas. Mācījāmies diez gan cītīgi un pacietīgi, taču ar laiku viss kļuva arvien grūtāk, jo informācijas bija daudz, gramatika šķita sarežģīta un pielietošana līdz ar to -sarežģītāka. Interesanti kļuva klausīties darba kolēģus runājam, jo bieži sāku saprast pateikto un pat komentēt, taču pati veidot teikumus tā arī nesāku. Visvieglāk pielietot valodu bija kafejnīcās, jo es jau zināju, ko vēlos un ko nevēlos. 

Līga Vētra RMMT VI absolvente